December 6, 2024

45’ten sonra kariyer değişimi için GenWise ile yeni bir yolculuk!

45’ten sonra ‘İkinci Kariyer’ hazırlığı için, artıkGenWise Var!

 

"Son yazımızda, merak etmeyin, çözüm önerimizlegeleceğiz demiştik. Hazırsak, arkamıza yaslanıp, telefonların sesini kısıp,sindire sindire yazının içine girmeye başlayalım."

 

Araştırmamız, 45+ yaş grubu kurumsal profesyonellerinbugünkü kurumsal deneyimlerine ve gelecek hayallerine dair önemli içgörülersundu. Katılımcılar, hasat kariyerine geçişi geciktiren veya zorlaştıran etki ve tansiyonlarıdindirecek sosyal ve kurumsal desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti.

 

Ayrıca, araştırmamıza katılanlar, hasat kariyerinegeçiş için bu süreçte hangi yöne gideceklerini bilmenin ve kendilerini budoğrultuda geliştirme fırsatı bulmanın önemine değindiler.

 

Bir katılımcı, “Aslına bakarsanız ikinci bir kariyerimde olmalı. Ama o ne olmalı, şimdi bilmiyorum. Şimdiden buna hazırlanmalıyımki o dönem geldiğinde hazır olayım. Bunun için kendime eğitim anlamında yatırımyapmam, donanım kazanmam ya da yeni bilgiler edinmem gerekiyorsa, bu adımları atmalıyım.

 

Ancak hangi yöne gideceğimi bilsem daha iyi olurdu,”diyerek bu belirsizliğe cevap verebilecek destek çağrısında bulundu. 

 

Bu boşlugu kim dolduracak?

 

45+’ten sonra atıl kalmamak için engellerin etrafındannasıl dönülecek?

 

İşte tam da bu noktada, GenWise girişimi, bu boşluğudoldurabilecek potansiyele sahip

 

Genwise sürecinde hasata giden yolun engelleri,araştırmada çıkan hasat kodlarının bizzat kendisi ile aşılıyor:

 

- Olgunluk: Hasattazamanlama çok önemlidir – erken olursa ham, geç olursa hasat verimli olmaz – buda hasat kariyerinin olgunluk koduna karşılık geliyor.

 

Yani hem kurumsal hem biyolojik yasta tam zamanındaolma hali. Genwiseda olgun gençlerleyiz, kırkından evvel hasat gündemiçalışmaz.

 

- Sürdürülebilirlik: İyibir hasatın ikinci koşulu teknik olarak iyi uygulanması – araştırmabağlamımızda buna sürdürülebilirlik dedik – yani kişilerin şimdiye kadaredindikleri bilgi ve birikimi kullanabileceği, başkalarına aktarabileceği, yenibeceriler ekleyip onları kullandığı sürdürülebilir bir metot ve dönem.

Bu işin Genwise’da bir metodu var ve tekrarlanabilir.

 

- Kaynakların Doğru Kullanımı: Üçüncü koşul doğru ekipmanın kullanılması –hasat kariyerinde biz buna kaynakların doğru kullanımı dedik – yani zamanı,enerjiyi, parayı doğru yerlere kanalize etme, denge içinde kullanma – bu hattaen önemli kriter kişiler için – bu kendin olma ve olabilme halini en çokdestekleyen kriter.

 

Genwise’da çok boyutlu kaynak değerlemesi var, aynışirketin kaynakları gibi 360 derece bakışla, en doğru bütçe ve kaynakyönetimini ortak akılla yapma.

 

- Dayanışma: 4.Kriter de hasatın bilgili bir iş gücü ile yapılması, biz buna dayanışma adınıkoyduk çünkü görüştüğümüz kişiler hasat kariyerini tanımlarken asla yalnızolmak istemiyorlar yoldaşlık, ortaklık, yetkinlerin birbirini tamamladığı veriskin ve işin paylaşıldığı bir dönem olması arzu ediliyor.

 

Tek başına düşünmekle olmaz.

Yalnız insan merdivendir, hiçbir yere ulaşmayan.

 

Genwise’da aynı soruları illa bir grup insanladüşünüyor, destek alıp destek veriyorsunuz. Yalnız başına, işin içindençıkılmaz.

 

- Bereket: Veson olarak da bizim kodlarımızda bereket var. İyi bir hasat zaten bereketiyüksek bir hasattır ve kişiler hasat kariyerini tanımlarken de fayda odaklı idive bunda da kişisel vetoplumsal fayda ön plandaydı.

 

Genwise’da ana soru kimin hangi derdine derman olmakisityorsun, daha yapacak çok işimiz var.

 

Genwise’da biz bugüne kadar 100’e yakın genwisearkadaşla 7 kamp tamamladık. Şu anda 8. Kampımız devam ediyor. Her kampta halakurumsalda devam eden, çıkmaya hazırlanan

veya kurumsala o ya da bu şekilde veda etmişarkadaşlarla 3. çeyrek planlarını yapıyoruz.

 

Bazı katılımcılarımız ise kurumsaldan çıkan girişimkurucuları. Girişim kurucularıda kurumsalın bakış açısını, dilinive kafasınıdaha iyi anlamak ve birlikte çalışmak için kamplara katılıyorlar.

 

Ayrıca her kampta bize eşlik etmesi için iki 25yaşlarında genç arkadaşı eşlikçi olarak kampımıza davet ediyoruz. Onlardan yeni

trend, teknoloji ve yeni bakış açıları öğreniyoruz.

 

Toplamda 6 hafta ve 12 buluşma. 7. Hafta tümkatılımcılar 6 hafta boyunca grupla çalıştıkları fikirlerini kanvasa döküpyatırımcı sunuşu olarak sunuyor.

 

Bu süreçte bize bazen içimizden çıkan bir girişimci,bazen kurumsaldan ayırılıp kendi işini kurmuş bir dostumuz, bazen de yatırımcıbir arkadaşımız konuk konuşmacı olarak eşlik ediyor.

 

Genwise kampları, gelene kadar gelmesi zor kararverilen, başladıktan sonra ise ‘keşke bitmeseydi cümlesini’ duyduğumuz birsüreç. 

 

Her kampta, sizin için düşünen, size katkı veren,sizin yaşta ve kafada 20 yeni dost sizin için düşünüyor ve katkısağlıyor. Bu geç gelen tanışıklık ve dostluk, hayatınızın geri kalanındabüyük bir varlık olarak cebinizde kalıyor. Belki de yeni iş ortağınızlatanışıyorsunuz.

 

Üstelik yapılandırılmış bir metodla, 6 buluşma tümkatılımcılarla ders şeklinde metod ve kavram tanıtımı, devamında ki 6 buluşmaise 4-5 kişilik küçük gruplarla ödev yapma ve birbirimize katkı buluşması.

 

7. hafta sunuşlar, mezuniyet ve 1 ay sonraki ‘elverme’ buluşması için tarihte el sıkışma. 

 

Sonra da her 3-4 ayda bir eski genwise’larlasosyalleşme ve tanışma veya yine davet edilen konuklarla çözmediğimiz ve merakettiğimiz konuları daha detaylı sorma ve öğrenme.

 

Kısacası burdan çıkış yok.

 

İşte Nadas, işte Hasat!

 

Tam da barış Manço’nun ‘İşte Hendek İşte Deve. YaAtlarsın Ya Düşersin.’ şarkısının sözleri gibi. 

 

İşte biz Genwise’da düşmemek için en baştan başımızagelebilecek tüm engelleri çalışıp ortadan kaldırmaya uğraşıyoruz.

 

Ne yapmak istediğimiz, ‘benden ne olur’un cevabını,bizi ne durdurur,kimler bu yolculukta elimizi tutar, 42 soruluk rehberimizi tüm sorularadikkatle cevaplayarak yanlış yollara çıkmadan yolu düzeltiyoruz. 

 

Linkedin’deki profil resminizin altına aslanlar gibiyazan direktör veya genel müdür ünvanını silip girişimci veya kendi işininCEO’su yazmak kolay olmaz. Ama yazdığınız anda bir cesaret ve gurur geliyor.‘Yaparım ben bunu’ diyorsunuz, ‘neler neler yapmadım ki’.

 

Başka ülkelerde fabrikalar kurdunuz, yeni markalaryarattınız, bütçeler yetip çıkarttınız, batırdınız, işler satın aldınız,binlerce insanı peşinize taktınız, niye olmasın?

 

Biz yapmazsak kim yapacak? Kim yanacak?

 

Üçüncü çeyrekte de üretmeye devam, buradan çıkış YOK!